Werk Energie Onderzoek Nederland Uitkomsten

De afgelopen 10 jaar hebben de auteurs veel medewerkers gezien en zijn ze bij veel bedrijven over de vloer geweest. Ze verbaasden zich over het feit dat zoveel mensen energie verliezen op het werk. Waarom zijn mensen zo vaak moe en futloos en zijn sommigen zelfs hardop aan het aftellen naar hun volgende vakantie of zelfs hun pensioen? Per4mance heeft hier wel een idee over.

Toen dit boek vorm kreeg zochten de auteurs een manier om hun inzichten te toetsen. In het voorjaar van 2019 heeft Per4mance via social media een groot onderzoek uitgezet met de titel: “Ga jij graag naar je werk?” Daarmee raakte men duidelijk een snaar. Er werd een overweldigend aantal van 7.536 ingevulde enquêtes ontvangen. De uitkomsten van deze enquête bevestigen de inzichten die in het boek ‘Ik ben er helemaal klaar mee‘ worden gedeeld.

Deze resultaten hebben we vertaald naar de inzichten die in dit boek worden gedeeld.

Hoe we naar het werk gaan en hoeveel energie ons dit kost of juist oplevert verschilt per persoon, maar in grote lijnen is het mogelijk om vier groepen te onderscheiden. Vier groepen die duidelijk anders binnenwandelen, anders rondlopen, anders communiceren en ook met een ander energieniveau weer naar huis gaan. Wij noemen ze: de ventieltrekkers, in-de-putdenkers, dimmers en bruistabletten. Hoe vaak een profiel voorkomt in Nederland hebben we getoetst in ons grote onderzoek op basis van antwoorden over energie en score van de dag.

De verdeling in Nederland is als volgt:

  • Ventieltrekkers
  • In-de-putdenkers
  • Dimmers
  • Bruistabletten
werkplezier-nederland-onderzoek-uitkomsten

Alles wat we doen, vervult op een of andere manier een aantal van onze basisbehoeften. In het onderzoek is gevraagd naar de verschillende basisbehoeften. In welke mate worden deze vervuld op het werk. Basisbehoeften zijn zekerheid, variëteit, erkenning, connectie, groei en contributie. Gecombineerd met de antwoorden op de vraag of men van zijn werk geniet komen duidelijke resultaten naar voren.

Mensen die meer aangeven te genieten van het werk geven ook aan dat hun basisbehoeften op een hoog niveau worden vervuld.

Bij mensen die met meer tegenzin naar het werk gaan laten vooral de invulling van erkenning en groei veel te wensen over.

Leidinggevenden hebben ook veel invloed op de energiewinst of het energieverlies van hun medewerkers. Uit ons onderzoek onder werkende Nederlanders blijkt dat bijna 36 procent van de medewerkers totaal geen energie krijgt uit de samenwerking met hun leidinggevende. Ongeveer 30 procent ervaart de samenwerking als energieneutraal en ongeveer 34 procent van de medewerkers vindt de samenwerking prettig.

In het onderzoek is gevraagd om de eigen leidinggevende te typeren. In combinatie met mate van energie op het werk komen er weer bijzondere resultaten uit.

Wanneer de leidinggevende minder “baas” gedrag laat zien en meer “leider” is, geven mensen aan meer te genieten van het werk. Veel mensen die juist niet graag naar het werk gaan, geven aan dat hun leidinggevende meer een “baas” is.

Onderzoek-werk-energie-Nederland-uitslag-2

Het boek ‘Ik ben er helemaal klaar mee’ bestel je hier!

Jouw organisatie, jouw team of misschien jezelf wel meer werkplezier en energie gunnen? Bestel hier snel het boek ‘Ik ben er helemaal klaar mee‘!